Bäst i test antivirus 2021

Jag tror du håller med mig om:

Att det är få saker som stjäl så mycket tid som få ett virus på datorn! Vi hjälper dig hitta det antivirusprogram som passar dig bäst 
Denna sammanställning visar dig det bästa virusskyddet 2021.

Vi har gått igenom de bästa antivirusen för:

  • Mac, 
  • Ios
  • Android 
  • Windows 10 
  • Windows 8 

Teknikråd.se rekommenderar: Panda Dome 

”Hittar alla virus, få falsklarm och billigt. Panda har kommit starkt de senaste året och förtjänar sin topp placering….”
Läs mer hos PandaSecurity.com

1.

Panda Dome

Vinnare – Årets vinnare för bästa antivirus Panda Dome kommer från Panda Security. Med 100 % upptäckt av skadliga hot så är de i absoluta toppskiktet.

Betyg:

Spanskt företag
Panda Dome är ett erfaret spanskt bolag som funnits i 30 år och har 30 miljoner användare över hela världen. Pandas program har en väldigt hög upptäckts frekvens av datorvirus och rapporterar väldigt få falsklarm.

Inga falska alarm
De vann de senaste AV-comparatives.org real-world test med högsta poäng, missade inte ett enda datorvirus. Programmet anses även vara väldigt stabilt och pålitligt i de tester som gjorts. Gränssnittet är väl designad där det är enkelt att förstå och hitta de funktioner som finns och det är snyggt.

Tar lite datorkraft
Tidigare hade Pandaproblem med att de tog mycket datorkraft, detta har nu åtgärdas och AV-comparatives.org senaste test så var Panda bland de bästa i branschen på att använda minst resurser. Microsoft inbyggda antivirus fick 30 poäng medan Panda fick 7,5 poäng ju lägre ju bättre, gällande resursförbrukning.

Teknikråd.se har även testat Pandas antivirus på en nyare laptop och inte märkt av en segare dator utan detta har varit ett av de bättre. Vi har även provat deras datoroptimerare som ingår som gjorde vår dator snabbare.

panda dome scan

Många extra finesser
Panda inkluderar en massa saker i deras vanliga produkter som få andra antivirusprogram gör tex säkerhetskopiering, USB-skydd, Wi Fi-skydd, räddnings kit, lösenordshanterare, filkryptering, VPN, optimering av datorn osv.

Fungerar på alla typer av datorer och mobiler
Den största fördelen är att Panda fungerar på alla typer av utrustning tex. PC, Windows 10, Apple, Mac, Ios, Iphone, Ipad och Android. Panda är betydligt billigare än andraprogram, jämfört mot tex. 2:an och 3:an i teknikråd.se bäst i test lista.

Billigt
Panda är ca 60% billigare på likvärdiga produkter och de har fler funktioner. Behöver du antivirusprogram till flera produkter så mellanskillnaden väldigt liten mellan tex 1 dator eller 3 datorer. Det finns 4 olika varianter från enklare till mer avancerat skydd: Essential, Advanced, Complete och Premium. Jag rekommenderar minst Advanced då följer det med skydd mot Ransomware (kapningsprogram) som blivit mycket vanligt på senare tid. 

2.

Kaspersky

99.9% upptäcksfrekvens – Kaspersky antivirusprogram är ett väldigt bra program. De har också 99,9% upptäcksfrekvens och likartad andel falska alarm som Panda. Den prestanda som krävs av Kaspersky är liten på PC men på Mac (Apple) så är inte programmet lika bra och kräver mer prestanda.

Betyg:

Rysk spion?
Karspersky gjorde ett stort misstag då det upptäcktes att deras antivirus lämna en öppen dörr till deras kunders datorer vilket kunde utnyttjas av kriminella (http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.636409/allvarliga-sakerhetshal-i-kaspersky-labs-antivirusprogram). Detta ses som en allvarlig brist för ett datorprogram och ännu allvarligare om det är ett antivirus, detta var för 2 år sen och förhoppningsvis har de lärt sig sin läxa. Amerikanska myndigheter rekommenderar nu inte att använda Kaspersky då de Rysslands kopplingar och på det sättet kan vara påverkade av Ryska staten. Om man tror på det eller inte samt om det påverkar dig som privatperson får du avgöra. https://www.idg.se/2.1085/1.688764/kaspersky-spionanklagelser

Dyra
Deras stora nackdelen som gör dem till 2:a är att de är dyra och erbjuder endast standardfunktioner i sitt antivirus. Priset ligger betydligt högre än för Pandas antivirus som inkluderar fler tjänster. Kaspersky fungerar inte än med mobila Windows 10 enheter. Antiviruset är användarvänlig och snabb när den arbetar, en av de snabbaste vi har testat.

3.

Bitdefender

Bra program – Bitdefender är ett mycket bra antivirus precis som övriga i top3 upptäcker 99,9 % av hot och har få falska alarm. Dock varierar detta lite och de har enstaka tester fått lite sämre poäng.

Bitdefender

Betyg:

Fungerar på olika OS
Prestandan på datorn påverkas i en mycket liten utsträckning när antivirusprogrammet är igång. Bitdefender antivirus finns för PC (även Windows XP/Vista Windows 8 och Windows 10 är separata), Mac, Mobiler (iOS/Android) och optimering.

Dyrt
Den minsta antal enheter som ska skyddas och som går att köpa är 5 stycken kostar cirka 700 kr/år. Det är lite oklart vad de menar med en enhet om det gäller en dator och mobila enheter eller upp till 5 datorer. De har litet extra funktioner så som WiFi skydd, men ettan Panda erbjuder fler extra funktioner.

4.

Trend Micro

Många falsk alarm – Trend Micro har som de övriga 99,9% upptäckts frekvens av skadlig kod. Dessvärre har antiviruset högt antal falsklarm vilket kan vara jobbigt och tidsödande att vanliga program klassas som farligt.

Trend Micro

Betyg:

Inte bäst i klassen
Trend Micro påverkar prestandan lite mer än vad de bästa programmen gör. Det är fortfarande ett väldigt bra antivirus men inte bäst på vår topplista. Trend Micro har satsat på att skydda mot anti-ramsomware och inkluderar den funktionen i sitt kompletta paket.

Minst tre datorer
Vidare kan du bara köpa möjligheten till minst 3 installationer av programvaran jättebra om du har tre enheter som behöver skyddas. Men har du bara en dator eller två så är det pengar i sjön. Priset för 3 enheter ligger runt 600 kr. De har ett program som stöder alla plattformar som PC, Mac, plattor och smarttelefoner. Övriga program är uppdelade på olika plattformar. De saknar också ett flertal extra funktioner som deras konkurrenter erbjuder.

5.

Avira

Finns som gratis – Avira är mest känd för sin gratis version som är omtyckt. Avira har också en upptäckts frekvens på 99,9 % skadliga hot. Prestandan är bra och priset för antivirusprogrammet är bland de dyraste i testet.

Avira

Betyg:

Saknar stöd för äldre plattformar
Tyvärr saknar det stöd för många plattformar programmet stöder Win 10, Win 8 och Win 7. Windows XP stöds inte och inte Mac äldre versioner än OSX 10.11.

De har även ett separat program för Android. De har tex ingen skydd när USB används eller backup av data. Tekniskt är programmet bra men den är dyr, dåligt med extrafunktioner. Slutligen finns inte programmet på svenska.

Guide till hur du skyddar dig mot virus

Det finns gott om fördelar med vår digitala och moderna värld men samtidigt finns det också en stor del olika hot och problem med den. För varje person äger minst en dator, en mobiltelefon eller en surfplatta och de kan utsättas för virus och andra typer av problem.

Samtidigt finns det även en stor del andra problem som kan uppstå, bara en sådan sak som ett lösenord är numera nästan en vetenskap, om man vill att det ska vara säkert. För allt vi gör på våra datorer, alla våra köp och vad vi gjort på den, kan kommas åt av en utomstående om man inte använder antivirus och skyddar sig på alla sätt och vis.

I slutändan är det väldigt viktigt att man faktiskt tänker över hur man vill att ens digitala liv ska vara skyddat. Det kan göra en stor skillnad i framtiden då man kan råka ut för identitetsintrång eller stölder, bedrägerier och mycket annat om man inte har en översikt över hur man skyddar sig på bästa sätt och vis. Varje dag genomförs bedrägerier och det blir allt vanligare, trots att den vanliga användaren har blivit bättre på att skydda sig, kommer det alltmer olika problem som tidigare inte varit lika vanliga.

Nedanför går vi igenom de vanligaste problemen som kan uppstå och hur man skyddar sig själv.

Om du drabbats av ett elakt datorvirus

Först och främst kan det ibland vara svårt att veta om man har drabbats av ett datorvirus eller om det är något annat problem med datorn. Vanliga symptom på att man har drabbats, om man saknar ett antivirusprogram, är att datorn är märkbart segare. Det kan även finnas ett meddelande på skärmen, så kallade ransomware, där man krävs på en viss summa pengar för att ”låsa upp” datorn igen.

Det finns dock många virus och trojaner som man själv inte märker då de ligger i bakgrunden och sällan orsakar problem som man själv upptäcker. Ibland kan de skicka iväg email till andra från ens egen e-postadress eller skicka meddelanden på sociala medier till ens vänner. Men i många fall upptäcker man inte alls att det finns ett virus om man saknar antivirusprogram. Om man har drabbats av ett elakt datorvirus och man har upptäckt det så finns det en del saker man bör göra. Först och främst bör man ladda ner ett antivirusprogram om man saknar det,

Windows har ett eget som heter Windows-defender och som finns installerat på alla nyare datorer. Dock är det inte ovanligt att viruset, om det får fäste, gör att antivirusprogrammet inte längre fungerar.

Efter att du har installerat ett antivirusprogram, bör du stänga av datorn och starta upp den i felsäkert läge.

Detta gör du genom att trycka på tangenten F8 under tiden som datorn startar upp. När man är inne i felsäkert läge så är det bara det absolut nödvändigaste för att datorn ska fungera som körs, något som gör att man med hjälp av ett antivirusprogram då kan rensa datorn från skadlig mjukvara, oavsett om det är ett virus, en trojan eller någon annan form av skadlig kod som infekterat ens dator.

Öka sannolikheten att rensa bort viruset

En sak som kan snabba upp och skynda på processen att genomsöka datorn efter virus är att ta bort temporära filer. Om du använder Windows 10, behöver du bara söka efter diskrensning och välja det programmet som dyker upp i sökfältet.

Kom ihåg att det inte finns något antivirusprogram som upptäcker 100% av all skadlig kod som finns och om det är ett nytt virus, kan det innebära problem. Efter att du har kört ditt vanliga antivirusprogram kan du även ladda ner Windows Malicious software removal tool. Samt även använda något av de många online baserade antivirusprogrammen för att verkligen vara säker på att du har fått bort allt.

Du kan även använda programmet Malwarebytes efter detta, tänk på att det är bättre att genomsöka datorn med flera olika alternativ, för att som sagt vara säker på att du verkligen fått bort allt.

Om du inte lyckas få bort viruset

Tyvärr finns det virus, trojaner och annan skadlig kod som kan vara i stort sett omöjliga att få bort från datorn då de lyckats infektera en viktig fil som inte kan tas bort eller återställas. Detta är inte speciellt vanligt längre men det händer och då är det viktigt att man inser att det inte finns något mer att göra.

Om man har testat att ta bort viruset på alla sätt och vis men fortfarande inte lyckats, kan det vara dags att förbereda sig på en ominstallation av Windows och då är det viktigt att man gör en ordentlig sådan. Först bör man dock, i felsäkert läge, ta en backup på allt det man vill spara genom att flytta över det till ett USB-minne eller ladda upp det till en molnbaserad lagringstjänst.

Något som dock är väldigt viktigt är att man sedan gör en antivirusgenomsökning på dessa filer innan man öppnar dem igen. I värsta fall har man annars lyckats infektera datorn igen efter en ominstallation.

Installera om Windows

Om du inte känner till hur man installerar om Windows, kan du antingen använda dig av skivan som följde med när du köpte datorn eller om det finns, använda funktionen för att återställa datorn till fabriksoriginalet.

Oftast krävs det att man trycker på en viss knapp när man startar upp datorn för att kunna installera om Windows så att det återgår till fabriksoriginalet, tyvärr så skiljer sig detta åt baserat på tillverkare och modell, därför kan man söka efter detta på nätet. Då kommer man troligtvis att få de svar som krävs.

Det här är dock enbart den sista utvägen om inget annat fungerar och om man inte vill installera om, kan man lämna in datorn till en specialist.

Tips för att undvika datorvirus och andra hot

Det finns mycket som man själv kan göra för att skydda sig själv från datorvirus och andra hot som finns på nätet. Först och främst ska man alltid ha ett antivirusprogram installerat på sin dator och se till att automatiska uppdateringar genomförs. På det sättet så har man ett grundskydd som gör att de allra flesta hoten minskas markant, jämfört mot om man inte har ett antivirusprogram.

De flesta behöver sedan ett antivirusprogram som är fristående, det inbyggda från Windows är inte lika bra som fristående antivirusprogram detta har visats i test efter test. Virus skaparna anpassar sig självklart efter Windows-defender då de vet att alla datorer med Windows har det programmet.

Sedan är en viktig del av att skydda sig mot datorvirus och andra hot att faktiskt använda uppdateringar och inte använda gammal mjukvara. Det är otroligt viktigt att man låter Windows göra automatiska uppdateringar vid behov, då detta skyddar mot flera av de hot som finns. Samma sak gäller för annan mjukvara som finns på datorn, dyker det upp ett meddelande om att du behöver uppdatera något, gör det så fort som möjligt.

En annan viktig del för att skydda sig är att inte öppna e-post från personer man inte känner och att inte ladda ner konstiga filer eller filer där man inte är säker på vad de innehåller. Det finns virus som inte kan stoppas av antivirusprogram men som stoppas av att man inte laddar ner dem. Dessa filer kan se ut att komma från Postnord, olika banker eller döpas till exempel till lönelista osv.

Använd inte USB-minnen från okända personer och lita aldrig på någon som ringer till dig och berättar för dig att du har ett virus. Det är nämligen ett vanligt bedrägeri. Vanligaste är så kallat Microsoft bedrägeriet eller banker, folk ringer dig ofta på dålig engelska och säger de behöver ha dina lösenord för något är fel. Microsoft eller banker behöver aldrig dina lösenord då de har full tillgång till sina system.

Slutligen ska du försöka att undvika att använda publika Wifi-nätverk då dessa inte alls är speciellt säkra.

Säkra lösenord

Något som verkligen kan skydda dig och de tjänster du använder från att bli utsatta för intrång är att du har ett säkert lösenord. För att ett lösenord ska vara säkert måste det vara långt och samtidigt vara komplext. Det ska inte vara ditt namn utan helst ska det vara en mängd olika siffror, nummer och specialtecken i kombination då dessa är nästan omöjliga för en utomstående att knäcka.

Använder du istället ett vanligt ord eller olika varianter av ditt namn, finns det en stor risk att du inte kommer vara speciellt skyddad. Blanda gärna stora och små bokstäver och använd dig inte av samma lösenord för alla dina tjänster, även om det kan vara enklare.

Dock kan man använda minnes mallar tex TeKnikRåD#001A sedan byter du bara de sista eller första sifforna/bokstäverna för varje tjänst du är på tex xxxxx002B eller xxxxxx003C osv.

För det finns ytterligare en aspekt när det gäller säkra lösenord som man kanske inte tänker på, en av de tjänsterna du använder dig av kan själva bli utsatta för intrång. Då kommer ditt lösenord att spridas och då är det inte längre säkert på andra sidor. Därför ska man helst använda komplexa och långa lösenord, med specialtecken och gärna blandat med stora och små bokstäver och då bara använda det lösenordet på en tjänst.

Då vet man att man är förberedd för framtiden och man minskar risken att någon obehörig kan få åtkomst till ens olika tjänster eller komma åt ens dator. Det är något som faktiskt i många fall kan bespara en själv en massa problem och även minska risken för identitetsintrång.

Källor:

https://www.virusbulletin.com/
Virus Bulletin är en säkerhetsportal från England som testar antivirus och beskriver den utvecklingen på internetsäkerhetsområdet. Testerna görs av experter och ingenjörer. De kommer ut med testresultat varannan månad och har en 100 % klubb det vill säga antivirusprogram som klarar att stoppa 100 % av hoten. Samtliga program i Teknikråd.se bäst i test är med i VB100- klubben. De mäter även RAP-poängen, prestandapåverkan och stabilitets klassar antivirusprogrammen.

https://www.av-comparatives.org/
AV-comperatives är en oberoende organisation som testar antivirus i systematiska test. De är ISO-certifierade. De har en ”real-world test” som är så nära en normal användare man kan komma. De samarbetar mycket med Universitetet i Innsbruck, som hjälper dem att utveckla testmetoder. De har en klassning av antivirusprogram testad (sämst), standard, advanced, advanced+ (bäst). Samtliga antivirusprogram som är med är klassad som minst advanced de senaste åren.    

AV-test
AV-test är ett tyskt oberoende företag som testar antivirus och hjälper sina kunder att utveckla sina produkter. AV-test består av 30 anställda som sköter om testerna som prövas mot deras testdata på 1000 terabyte. De testar antivirusprogram för upptäcktsgrad av hot, prestandapåverkan och falska varningar. Samtliga medtagna antivirus har full pott på att upptäcka hot.

PC för alla
Svensk dator/pryltidning som ägs av IDG.se. Testar inte själv antivirus utan hämtar mycket information från AV-test (se ovan) beskriver användarvänligheten. Brukar komma ut med ett test per år.

PCmag
Brittisk datortidning som använder de professionella källorna ovan men också själva gör omfattande tester med inhyrd tekniker. De är väl de mest omfattande testerna och beskrivningarna på nätet. Men ibland blir det lite för mycket som en vanlig användare aldrig tänker på.

Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.