Teknikråd.se- nu med 40 000 läsare i månaden

Bäst i test Mesh-router, 5 system med extrem räckvidd

Peter Jonsson

2019-02-18

Idag har vi mer och mer behov av fungerande trådlöst internet (WiFi) med mobiler, surfplattor, datorer, smart tv, uppkopplade larm, smarta lampor osv. Routermarknaden har tidigare kretsat kring en kraftfull router som gör allt. Tillverkarna börjar nu förstå att människor vill ha fungerande WiFi hemma med bra täckning.

Nu har det kommit smarta router-paket så kallade mesh-routrar. Dessa mesh-system var tidigare vanliga på flygplatser och kontor men tillverkarna har börjat göra dem snygga och sälja dem till privat personer.

Det är ofta paket med 3 puckar som pratar med varandra. Tanken är om du är i kanten av mesh-nätverket så skickas dina signaler över blixtsnabbt mellan puckarna tills den når pucken som är ansluten till internet.

Det finns två sorters system, en är där alla puckar pratar med varandra och inget centralt nav finns. Det andra systemet är när en moderrouter finns som är navet i systemet de andra puckarna är som satelliter. Båda systemen har sina nackdelar och fördelar men som vanlig konsument spelar det ingen roll i en normal lägenhet eller villa.

Är du nyfiken på en vanlig router som är riktigt snabb läs vårt test här.

1. Asus Lyra

Asus Lyra är en snygg liten puck, relativt stilren den och vinner ”PC för allas” test samt blir ”rekommenderad” i Datormagazins test. Den har en stor diod som blinkar på ovansidan men den går lyckligt viss att stänga av.

Lyra har tre band en 2,4 GHz och två 5 GHz band. Två av banden kan du koppla upp enheter på tex mobilen, men ett av 5 GHz banden är dold och använts till att kommunicera mellan enheterna precis som en virtuell kabel. Detta medför att den maximala hastigheten mellan enheter är max 867 Mbit/s (5 GHz bandet). Du kan även ansluta med 400 Mbit/s + 867 Mbit/s. Detta är fulltillräckligt för den normala användaren.

Nu har du oftast inte maxhastigheten då hastigheten påverkas av antal anslutna enheter och avstånd till mesh-router. Asus har bland de bästa hastigheterna i verkliga tester, där Tek.no har testat i en vanlig villa. Hastigheten räcker och blir över för att titta på full-HD serier. I Testerna ses inga avbrott när du rör dig mellan noderna som tex om du har Skype-video igång och går runt hemma.

Lyra är extremt enkel att installera och får beröm för det i flera tester. Du använder din mobil och Lyra har stöd för Android och IOS. Med hjälp av Blutooth kommunicerar mobilen med mesh-puckarna och hjälper dig välja lösenord och namn på nätverket. Du får även i appen guidning var du ska ställa puckarna så de har lagom med styrka genom att puckarna mäter där de står.

De största negativa aspekterna är Lyra inte är lite dyr men inte dyrast heller. En annan negativ aspekt är att man har gjort Lyra så lättanvänd som möjligt och då har mer avancerade funktioner försvunnit från routern. Du kan tex inte avgränsa banden.

Enklare och bättre mesh-nätverk kan du inte hitta idag och Asus Lyra vinner vår jämförelse.

Läs mer och se pris hos NetOnNet

2. Netgear Orbit pro- grym prestanda

Netgear Orbit pro har en brutal prestanda men vi kan säga direkt att den också har ett brutalt pris. Den är vinnare Datormagazins test.

Orbit pros tilltänkta marknad är troligen mindre företag där en massa enheter ska vara uppkopplad. För den vanliga användaren så har denna hastighet och resurser som blir räcker och blir över. Du kommer troligen inte att utnyttja all kapacitet av denna mesh-router om du har vanliga surfvanor som tex. tittar på film eller serier på nätet med ett par stycken enheter.

Men för dig som behöver det bästa så har Orbi pro bottenkylning som gör dessa väldigt tysta. Den har ett 2,4 GHz band och 2 st 5 Ghz band och för trafik mellan routrarna så har den en dedikerad 4x4 kanal 5Ghz lösning. Detta gör att routern blir extremt snabb och även stabil.

Att ställa in Orbi plus är väldigt enkelt du har en app för Android eller IOS samt kan du ställa in den via dator. Allt är förinställt och du kan byta namn, lösenord osv. Tyvärr gör detta att det lite svårt att ställa in mer avancerande inställningar om du har behov och kunskap om det. En bra sak med Orbi plus är att du kan ha 3 separata nätverk det vill säga ett Internt på tex kontoret, ett offentligt och ett extra för tex någon maskin. Du kan själv styra när dessa ska vara aktiverade och vilken inloggning som krävs.

Datormagazins stress testade systemet i labb med 64 enheter under tung belastning och hade hela tiden en mycket bra uppkoppling, det ska mycket till om du ska lyckas köra detta mesh-system i botten.

Läs mer och se pris hos CDON

3. Asus Lyra mini- prisvärd för det vanliga användaren

Asus lyra mini är en billigare och enklare version av sin store bror som blev etta i detta test.

De två största skillnaderna är att Lyra mini inte har ett dedikerat band att dela information på, så kallad backhaul-band och att den kostar ca 1000 kr mindre än andra mesh-system. Troligen är detta vad flest konsumenter behöver då den har lagom prestanda mot pris.

Vad innebär det att Lyra mini saknar backhaul-band?
Jo all trafik trängs på 2 band istället för tre och detta kommer märkas främst om du har många enheter som är uppkopplade mot routrarna. Det har alltså ingen betydelse på täckningen, har du en ensam dator som kommunicerar med Lyra mini längst ut på nätverket så har den trafiken fri lejd i systemet och det kommer gå lika snabbt som den vanliga Lyran. Sitter fyra personer och tittar på film samtidigt så kommer det bli en skillnad i hastighet.

I övrigt så har Lyra mini samma egenskaper som vanliga Lyra tex. enkel att installera, bra räckvidd och inbyggt antivirus.

Du måste fundera på hur många enheter som är uppkopplade samtidigt och hur stor belastning det är på nätet samt hur stort hus/lägenhet du har? Tex brukar familjen oftast titta på film i vardagsrummet och samtidigt läser något på mobilen/datorn? Inga problem. Två film tittande enheter i normal upplösning går bra. Men tittar två vuxna och två barn samtidigt på varsin enhet på film, ja då kan det bli problem om det sker samtidigt, då kanske du bör titta på den vanliga Lyran.

Jag tror de vanligaste hushållen klarar sig gott med Lyra mini och sparar pengar på det.

Läs mer och se pris hos NetOnNet

4. Linksys Velop

Linksys Velop är ett bra system för lite fler enheter och Datormagazine belönar den med ”rekommenderas” samt bäst i test hos uk.pcmag.com.

Velop har tre band, en för 2,4 Ghz och 2 st för 5 Ghz. Den har ingen dedikerad backhaul-band utan det delas på de tre banden. Detta visar sig i tester när man maxar belastningen att Velop har en väldigt fluktuerande prestanda, om det är många användare på nätverket. Men troligen kommer inte den vanliga användaren märka detta då det ska mycket till om du ska överbelasta nätverket och detta mättes i labb. Prestandan är mycket god.

Den är som det ska vara, enkelt att installera och den hjälper dig att hitta bästa plats för noderna. En bra funktion är att routern mäter hur mycket störningar det finns på de olika banden och väljer den med minst störning. Mesh-routern är bra men lite dyr

Läs mer och se pris hos NetOnNet

5. TP-link Deco M5

Snygg och prisvärd men med lite sämre prestanda. PC för alla ger denna router ”Bra val” och techadvisor.co.uk ger denna bäst i test.

Deco M5 router har likt Lyra mini har bara dualband det vill säga ett band på 2,4 Ghz och ett på 5 Ghz. Den har inte heller något dedikerat band för kommunikation mellan enheter. Deco M5 presterar bra så länge det är få anslutna enheter. Kopplas fler upp så dyker prestandan.

Routern har alltså inte sämre täckning eller hastighet med sin tekniska lösning utan det är främst antalet anslutna enheter och hur krävande uppgifter du gör som påverkar hastigheten.

För en vanlig familj är Deco M5 fullt tillräcklig. Deco M5 är lätt installerad som alla andra och kan installeras via mobilen. Du kan även ha gästnätverk om du behöver det.

Deco M5 är prisvärd men har inte den bästa prestandan.

Läs mer och se pris hos Webhallen

Källor

http://uk.pcmag.com/enmesh-whole-home-wi-fi-system-emr3000-kit/87178/guide/the-best-wi-fi-mesh-network-systems-of-2018
En stor PC tidning som listar och jämför olika mesh-system.

https://www.techadvisor.co.uk/test-centre/network-wifi/best-mesh-wi-fi-network-systems-2018-3661110/
En av Storbritanniens stora test sidor testar mesh-routrar. inte så detaljerade tester. 

https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.682037/test-smarta-wifi-paket-tackning-hela-huset
Lite enklare och konsumentvänligt test av olika Mesh-nätverk. 

https://www.tek.no/artikler/test-asus-lyra/427078
Norges stora testsajt har testat Asus lyra och flera andra Mesh-system

https://www.datormagazin.se/2018/jamforande-test-mesh-system/
Datormagazine gör djupa och noggranna tester. de har även testat mesh-routrarna på labb.