Bäst i test Mesh-router, 5 system med extrem räckvidd

Idag har vi mer och mer behov av fungerande trådlöst internet (WiFi) med mobiler, surfplattor, datorer, smart tv, uppkopplade larm, smarta lampor osv. Routermarknaden har tidigare kretsat kring en kraftfull router som gör allt. Tillverkarna börjar nu förstå att människor vill ha fungerande WiFi hemma med bra täckning.

Nu har det kommit smarta router-paket så kallade mesh-routrar. Dessa mesh-system var tidigare vanliga på flygplatser och kontor men tillverkarna har börjat göra dem snygga och sälja dem till privat personer.

Det är ofta paket med 3 puckar som pratar med varandra. Tanken är om du är i kanten av mesh-nätverket så skickas dina signaler över blixtsnabbt mellan puckarna tills den når pucken som är ansluten till internet.

Det finns två sorters system, en är där alla puckar pratar med varandra och inget centralt nav finns. Det andra systemet är när en moderrouter finns som är navet i systemet de andra puckarna är som satelliter. Båda systemen har sina nackdelar och fördelar men som vanlig konsument spelar det ingen roll i en normal lägenhet eller villa.

Är du nyfiken på en vanlig router som är riktigt snabb läs vårt test här.

Asus Lyra

Asus Lyra är en snygg liten puck, relativt stilren den och vinner ”PC för allas” test samt blir ”rekommenderad” i Datormagazins test.

Betyg:

Positivt

  • Snabbt
  • Enkel att använda
  • Bra täckning

negativt

  • Lite dyrare än snittet
  • Inga avancerade alternativ

Virtuell kabel

Lyra har tre band en 2,4 GHz och två 5 GHz band. Två av banden kan du koppla upp enheter på tex mobilen, men ett av 5 GHz banden är dold och använts till att kommunicera mellan enheterna precis som en virtuell kabel. Detta medför att den maximala hastigheten mellan enheter är max 867 Mbit/s (5 GHz bandet). Du kan även ansluta med 400 Mbit/s + 867 Mbit/s. Detta är fulltillräckligt för den normala användaren.

Bäst i verkligheten
Nu har du oftast inte maxhastigheten då hastigheten påverkas av antal anslutna enheter och avstånd till mesh-router. Asus har bland de bästa hastigheterna i verkliga tester, där Tek.no har testat i en vanlig villa. Hastigheten räcker och blir över för att titta på full-HD serier. I Testerna ses inga avbrott när du rör dig mellan noderna som tex om du har Skype-video igång och går runt hemma.

Enkel att installera
Lyra är extremt enkel att installera och får beröm för det i flera tester. Du använder din mobil och Lyra har stöd för Android och IOS. Med hjälp av Blutooth kommunicerar mobilen med mesh-puckarna och hjälper dig välja lösenord och namn på nätverket. Du får även i appen guidning var du ska ställa puckarna så de har lagom med styrka genom att puckarna mäter där de står. Appen hjälper dig som tur är även att stänga av den stora diod som blinkar på ovansidan.

De största negativa aspekterna är Lyra inte är lite dyr men inte dyrast heller. En annan negativ aspekt är att man har gjort Lyra så lättanvänd som möjligt och då har mer avancerade funktioner försvunnit från routern. Du kan tex inte avgränsa banden.

Det har kommit en nyare mesh-system från ASUS som ser ut som pyramider men Lyra står sig väldigt bra mot dem och har den dedikerade bandet som gör att vi tycker den är bättre.

Enklare och bättre mesh-nätverk kan du inte hitta idag och Asus Lyra vinner vår jämförelse.

Netgear Orbit RBK50 – bra prestanda

Netgear Orbit har mycket prestanda och den är vinnare Datormagazins test.

Betyg:

positivt

  • Mycket bra prestanda
  • Bra täckning

negativt

  • Dyr och stora enheter
  • Vissa alternativ saknas i appen

Stora villor eller mindre företag

Orbit RBK50 tilltänkta marknad är troligen mindre företag eller krävande villor där en massa enheter ska vara uppkopplad. Orbit börjar bli gammal men den var väldigt snabb redan vid lansering så den står sig än.

Hube and spoke

Tekniken i Orbit RBK50 skiljer sig mot andra system den har ett kallat hube and spoke-system dvs alla enheter kommunicerar direkt med routern och de andra är mer likt extender/satelliter. Detta gör att du kan serie-koppla så att den sista satelliten kommer lång från routern tex i gäststugan.

För den vanliga användaren så har denna hastighet och resurser som blir räcker och blir över. Du kommer troligen inte att utnyttja all kapacitet av denna mesh-router om du har vanliga surfvanor som tex. tittar på film eller serier på nätet med ett par stycken enheter.

1700 Mbit/sek

Orbit har tre kanaler varav en på 1700 Mbit/sekund är dedikerad för kommunikation mellan Orbit enheter.

Att ställa in Orbi är väldigt enkelt du har en app för Android eller IOS samt kan du ställa in den via dator. Allt är förinställt och du kan byta namn, lösenord osv. Tyvärr gör detta att det lite svårt att ställa in mer avancerande inställningar om du har behov och kunskap om det. Det finns en massa funktioner så som tex. filternivå per användare, antivirus, gästnätverk och prioriterad trafik.

Datormagazins stress testade systemet i labb med 64 enheter under tung belastning och hade hela tiden en mycket bra uppkoppling. Väldigt bra system men dyrt och stora enheter.

Asus Lyra mini- prisvärd för det vanliga användaren

Asus lyra mini är en billigare och enklare version av sin store bror som blev etta i detta test.

Betyg:

positivt

  • Prisvärd
  • Bra täckning

negativt

  • Sämre prestande
  • Saknar virtuell kabel

1000 kr mindre
De två största skillnaderna är att Lyra mini inte har ett dedikerat band att dela information på, så kallad backhaul-band och att den kostar ca 1000 kr mindre än andra mesh-system. Troligen är detta vad flest konsumenter behöver då den har lagom prestanda mot pris.

2 band
Vad innebär det att Lyra mini saknar backhaul-band?
Jo all trafik trängs på 2 band istället för tre och detta kommer märkas främst om du har många enheter som är uppkopplade mot routrarna. Det har alltså ingen betydelse på täckningen, har du en ensam dator som kommunicerar med Lyra mini längst ut på nätverket så har den trafiken fri lejd i systemet och det kommer gå lika snabbt som den vanliga Lyran. Sitter fyra personer och tittar på film samtidigt så kommer det bli en skillnad i hastighet.

Bra räckvidd
I övrigt så har Lyra mini samma egenskaper som vanliga Lyra tex. enkel att installera, bra räckvidd och inbyggt antivirus.

Du måste fundera på hur många enheter som är uppkopplade samtidigt och hur stor belastning det är på nätet samt hur stort hus/lägenhet du har? Tex brukar familjen oftast titta på film i vardagsrummet och samtidigt läser något på mobilen/datorn? Inga problem. Två film tittande enheter i normal upplösning går bra. Men tittar två vuxna och två barn samtidigt på varsin enhet på film, ja då kan det bli problem om det sker samtidigt, då kanske du bör titta på den vanliga Lyran.

Jag tror de vanligaste hushållen klarar sig gott med Lyra mini och sparar pengar på det.

Linksys Velop

Linksys Velop är ett bra system för lite fler enheter och Datormagazine belönar den med ”rekommenderas” samt bäst i test hos uk.pcmag.com.

Betyg:

positivt

  • Hjälper dig hitta bästa plats
  • Bra täckning

negativt

  • Fluktuerande prestanda
  • Saknar virtuell kabel

3 band
Velop har tre band, en för 2,4 Ghz och 2 st för 5 Ghz. Den har ingen dedikerad backhaul-band utan det delas på de tre banden. Detta visar sig i tester när man maxar belastningen att Velop har en väldigt fluktuerande prestanda, om det är många användare på nätverket. Men troligen kommer inte den vanliga användaren märka detta då det ska mycket till om du ska överbelasta nätverket och detta mättes i labb. Prestandan är mycket god.

Enkel att installera
Den är som det ska vara, enkelt att installera och den hjälper dig att hitta bästa plats för noderna. En bra funktion är att routern mäter hur mycket störningar det finns på de olika banden och väljer den med minst störning. Mesh-routern är bra men lite dyr

TP-link Deco M5

Snygg och prisvärd men med lite sämre prestanda. PC för alla ger denna router ”Bra val” och techadvisor.co.uk ger denna bäst i test.

Betyg:

positivt

  • Hjälper dig hitta bästa plats
  • Bra täckning

negativt

  • Sämre prestanda
  • Saknar virtuell kabel

Dual band
Deco M5 router har likt Lyra mini har bara dualband det vill säga ett band på 2,4 Ghz och ett på 5 Ghz. Den har inte heller något dedikerat band för kommunikation mellan enheter. Deco M5 presterar bra så länge det är få anslutna enheter. Kopplas fler upp så dyker prestandan.

Gästnätverk
Routern har alltså inte sämre täckning eller hastighet med sin tekniska lösning utan det är främst antalet anslutna enheter och hur krävande uppgifter du gör som påverkar hastigheten.

För en vanlig familj är Deco M5 fullt tillräcklig. Deco M5 är lätt installerad som alla andra och kan installeras via mobilen. Du kan även ha gästnätverk om du behöver det.

Deco M5 är prisvärd men har inte den bästa prestandan.


Källor

http://uk.pcmag.com/enmesh-whole-home-wi-fi-system-emr3000-kit/87178/guide/the-best-wi-fi-mesh-network-systems-of-2018
En stor PC tidning som listar och jämför olika mesh-system.

https://www.techadvisor.co.uk/test-centre/network-wifi/best-mesh-wi-fi-network-systems-2018-3661110/
En av Storbritanniens stora test sidor testar mesh-routrar. inte så detaljerade tester. 

https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.682037/test-smarta-wifi-paket-tackning-hela-huset
Lite enklare och konsumentvänligt test av olika Mesh-nätverk. 

https://www.tek.no/artikler/test-asus-lyra/427078
Norges stora testsajt har testat Asus lyra och flera andra Mesh-system

https://www.datormagazin.se/2018/jamforande-test-mesh-system/
Datormagazine gör djupa och noggranna tester. de har även testat mesh-routrarna på labb. 

Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.