Att köpa en smart watch eller aktivitetsarmband är minst sagt en svårmanövrerad djungel. Det finns superavancerade löpklockor, vardagliga klockor som integrerar sömnlöst med mobilen eller nerbantade enklare små ”band”. Mi band 5 är av den sista varianten och dessutom en av de absolut billigaste på marknaden.
Men vad får du i ett aktivitetsarmband för dryga 300kr? En hel del ska det visa sig.
Mi band 5 funktioner
Trots det låga priset så kommer Mi Band 5 med de vanligaste funktionerna som finns i betydligt dyrare aktivitetsband. Pulsmätare som mäter varje minut dygnet runt, stegräknare, sömnmätare, stressnivå, allmän aktivitetsmätning, kvinnohälsa och en mängd träningslägen.
Trots sitt lilla format så tåler den även en hel del stryk och vattentät ner till 50m, skönt för oss som inte vill ha en ömtålig sak att vara orolig över på handleden. En funktion som kallas PAI motiverar dig till att försöka röra på dig genom att ge poäng över löpande senaste sju dagarna. Efter först varit väldigt förvirrande så blev storheten tydlig efter någon vecka och ger absolut en liten extra morot på att ta den där trappan istället för hissen.
En annan glad överraskning är hur bra Mi Band 5 fungerar med telefonen. I vårt test körde vi den med en Samsung Galaxy S10 utan några som helst problem. Notiser från alla möjliga appar fungerar klockrent även om ÅÄÖ ser något konstiga ut.
Den lilla men superbra skärmen ger precis tillräckligt information om vem som ringer, skriver eller vad som händer i kalendern.
Användarvänligheten och appen lämnar mycket att önska dock. Det fungerar men ser inte supersnyggt ut och har lite inlärningstid. Det finns tredjeparts-appar som förespråkas av andra användare men vi valde att endast testa den officiella appen.
En hel del funktioner saknas som finns i dyrare aktivitetsband, så som NFC för betalning och inbyggd GPS. På den senare så använder klockan telefonens GPS vilket självklart går lika bra att göra utan klocka. En ganska löjlig funktion egentligen som alla billigare smart watches utan egen GPS ändå gärna skyltar med.
10 dagar+ batteritid för Mi Band 5
Xiaomi lovar 14-15 dagar och det är verkligen ingen glädjekalkyl. Efter 2 månaders test så har batteritiden varierat mellan 11-14 dagar med vanlig användning.
Dessutom är laddningen smidig och snabb, en medföljande magnetkontakt fäster på baksidan av klockan och kopplas i valfri USB-laddare.
Skärmen imponerar
OLED skärmen på 1,1 tum imponerar stort! Den är både superskarp och lätt att använda så länge man inte har väldigt stora fingrar. Det enda negativa är att den har ganska stor ram, uppskattningsvis upptar skärmen bara 70% av framsidan vilket är ovant med dagens mobiltelefoner där skärmen upptar 100%. Men då Mi band är en ganska liten enhet så får man ha överseende av detta, nånstans måste de stoppa all elektronik och batteri.
Skärmen har under vårt test även fått en hel del stryk, slagits mot glasskivor, skrapats mot stenar m.m. utan en minsta repa synlig. Väldigt skönt att man inte behöver vara konstant orolig över skada enheten.
Vem är Mi Band 5 till för?
Mi band är verkligen riktigt bra för priset för två olika typer av användare. De som vill mäta daglig aktivitetsnivå, räkna steg, spåra sömn och puls. Men även för de som önskar ha en liten enhet för att få avisering på armen.
Jag faller in i båda kategorierna och tycker dessutom om att ha en analog klocka på andra handleden. Något som ser väldigt konstigt ut med ett större aktivitetsband eller vanlig smartwatch medan det fungerar bra med Mi band.
Men önskar man en fullspäckad smartwatch som tar emot röstkommandon, har inbyggd GPS, NFC-betalning så är detta helt fel väg att gå. Likaså är Mi band direkt värdelös som löpklocka utan GPS och med tveksam pulsmätning vid hård aktivitet.