Att hitta en bra robotdammsugare kan vara svårt. Det är många faktorer som avgör hur bra en robotdammsugare är som tex. navigering, möjlighet att komma åt i hörn och hur bra mattor dammsugs.
Teknikråd.se hjälper dig att hitta den som passar dig bäst. Genom att vi har gått igenom en massa tester så kan den bästa robotdammsugen för 2019 utnämnas.
Vinnaren som varit absolut bäst i test är Neato Botvac D7 Connected, men är det den som passar dig bäst? Läs hela testet nedan.
Vill du ha en vanlig dammsugare se vilken som var bäst i test här
Bästa automatiska robotdammsugaren
1. Neato Botvac D7 Connected
Neato Botvac Connected är marknadens bästa robotdammsugare, den har plockat medalj efter medalj i olika tester. Den navigerar bra och har bra sugkraft samt många andra bra funktioner.
Bra sugförmåga
Botvac D7 Connected dammsuger hårda golv och hörn alldeles utmärkt. Framförallt hörn utmärker den sig inom då andra märken brukar ha väldigt svårt med hörn. Vanliga mattor går bra men lite tjockare mattor blir svårare framför allt damm medans smulor går bra. Denna brist delar Neato med nästan alla andra robotdammsugare. Totalt sett så är sugförmågan riktigt bra.
Hittar överallt
Navigeringen brukar vara den andra stora punkten för robotdammsugare. De äldre modellerna studsar mest runt utan en logik det är mer tur att den hittar smuts än navigering. Den nya generationen råder bot på med avancerade funktioner som gör att dammsugaren vet var den har varit och var den ska.
Botvac D7 Connected har bland de absolut bästa navigationssystemen idag. Till exempel så visar den täckningskartor så du kan se vart den har dammsugit på en karta över ditt hem, allt är gjort av robotens navigationssystem.
Full pott i test och lite bullrig
I test så hittar den 16 av 16 punkter vilket utklassar övriga robotar i testet. Ljudnivån är något hög men då en robotdammsugare oftast används när ingen är hemma så är det ingen punkt som läggs någon större vikt vid. Roboten styrs av en app (Android och iOS) som gör användningen barnsligt enkel och även kunna ställa in städscheman osv.
Priset kan tyckas relativt hög men idag kan du inte få en toppmodell under 7000 kr dock är Neato Botvac Connected värd varje krona. Det är den robotdammsugare som på allvar kan helt ersätta den vanliga dammsugare och du kan lägga tiden på något roligare.
2. Irobot Roomba 980
Irobot och Roomba-serien har länge varit synonymt med robotdammsugare de har dominerat och lett teknikutvecklingen länge.
Ledande tillverkare
Irobot och Roomba-serien har länge varit synonymt med robotdammsugare de har dominerat och lett teknikutvecklingen länge. Roomba 980 är Irobots nyaste toppmodellen och presterar som förväntat mycket bra.
Missar hörnen
Sugförmågan är mycket bra och den klarar alla underlag bra den är extra bra på smulor i mattor. Dock brister den på hörn och kanter dess runda form är inte helt optimal för att nå in i hörn även om den har en sidoborste. Navigationen är mycket bra den använder sig av kameror som fotar i 360 grader och skapar på så sett en karta. Den visar täckningskartor över hemmet där den visar var den har dammsugit och var det var extra smutsigt.
Tyst men suger sämre
Navigationen är bra men når inte riktigt upp till 1:an Botvac Connected. Ljudnivån är relativt låg och den gör inte mycket väsen av sig. Den lite sämre sugförmågan ger den en andra plats men den är utan tvekan en mycket bra robotdammsugare.
3. Electrolux Pure i9
Electrolux Pure i9 ger upprättelse till Electrolux då de tidigare dammsugarna har varit sådär. Pure i9 har ett nytt 3D Vision System som nu verkligen kan navigera och hitta rätt.
Bra navigering
Pure i9 är riktigt duktig på att komma till svåråtkomliga platser som andra robotdammsugare missar. Hittar den ett föremål på golvet kan den tex åka runt den och inte fastna i den som det var tidigare. Den har ett bra minne, tar batteriet slut i ett stort hem, åker den och laddar sig och fortsätter där den slutade. Sugeffekten är mycket bra och den gör rent på golv, hörn och mattor.
Högljudd men har app
Den låter en hel del men som sagt brukar robotdammsugare främst användas när ingen är hemma och i jämförelse med vanliga dammsugare är den ändå tystare. Pure i9 styrs med en app (Android och iOS) där du kan starta den och schemalägga städning väldigt enkelt.
Akta för vatten!
Nackdelarna med denna robotdammsugare är att den är dyr mot sina konkurrenter och väldigt känslig för vatten, så pass att Electrolux avråder från att dammsuga badrum
4. Cleanmate S800 – Fynd!
Detta är enklare robotdammsugare som inte matchar den övriga toppmodeller i testet, men med hänsyn till pris och funktionalitet är den väldigt prisvärd.
Positivt
-
Bra sugförmåga
-
Väldigt billig
-
Golvmopp
Negativt
-
Dålig navigering
-
Dålig på mattor och hörn
-
Högljudd
Prisvärd men går vilse
Cleanmate S800 har ett enkelt navigationssystem som är i klass med de äldre modellerna av tex iRobot´s. Dock kostar dessa ändå dubbelt så mycket. I enkla hem och mindre lägenheter, utan alltför mycket hinder eller mattor fungerar S800 bra. Mattor och hörn är dess största svaghet samt att den kan trassla in sig rätt så lätt. Uppsugningsförmågan är bra och det blir rent där den åker fram. S800 har en unik funktion att den kan moppa golvet med hjälp av en mikrofiberduk och en vattenbehållare den ska självklart inte användas på känsliga ytor.
UV-lampa med funktion?
En ytterligare funktion är att S800 har en UV-lampa som lyser undertill som ska döda bakterier. Denna funktion känns mest som ett säljargument än en verklig nytta. Först så är bakterier på golvet inte farliga om det inte är på ett sjukhus. Sen ser jag ingen information om hur effektiv UV-lampan är? En viss tid och ljusstyrka måste en UV-lampa ha för att den huvud taget ska ha en effekt på bakterier.
Trots sina brister så har den en roll i hem med enkla planlösningar, sommarstugan eller tex en hall som måste dammsugas ofta.
5. Dyson 360 Eye
Dyson 360 Eye ser annorlunda ut och har en annorlunda teknik som ger en grym sugförmåga. Men där slutar det den har även en del brister…
Positivt
Negativt
För hög
360 Eye är högre än sina konkurrenter ungefär 12 cm men har mindre diameter. Detta för att få plats med Dyson´s cyklonteknik som ger en väldigt bra sugförmåga och avskiljning av partiklar. Höjden gör att den har svårt att komma in under sängar och skåp som de andra kan.
Larvfötter
En annan skillnad som Dysons robotdammsugare har är att den har larvfötter istället för hjul vilket gör att den kommer fram överallt. Med bra framkomlighet och sugförmåga presterar den mycket bra på mattor. Tyvärr missar den helt hörn och kanter ingen sidoborste och sin höga design gör att den inte kommer åt helt enkelt.
Tar lång tid på sig
Navigeringen är intelligent men det räcker ändå inte till utan den missar en massa testhögar. Med cyklonteknik och larvfötter gör denna robotdammsugare inte så energieffektiv så batteriet töms efter 45 minuter och då måste den åka och ladda i 2 timmar.
Detta gör att städning i ett större hem tar lång tid. 360 eye har en app som alla moderna robotdammsugare där du kan starta och ställa in städscheman. Dyson 360 Eye är perfekt om du har mycket mattor och behöver bra sugförmåga men räkna med att ta hörnorna själv.
6. LG Hom-Bot (VR65710 LVMB)
På pappret är LGs nya Hom-Bot fullspäckad med nyheter. Visst tar den steget över från tidigare bump-modeller till intelligent robotdammsugare, men bara precis.
Positivt
-
Fjärrkontroll
Negativt
-
Dålig navigering
-
Dålig sugförmåga
-
Ingen app
Dålig navigering
Sugförmågan är LG´s största svaghet, men den presterar sådär inom alla områden. Navigeringen får godkänt den hittar ungefär hälften av testhögarna men samtidigt kan den ha problem att hitta tillbaka till laddstationen.
Ingen app
Den har ingen app utan en analog fjärrkontroll finns att använda. Hom-Bot når inte hela vägen och det finns betydlig bättre alternativ.
7. Miele Scout RX
Miele tas med då den var gamla generationens toppmodell, då den lanserades 2014. Batteritiden och städ tid är även mycket generös med ibland en timme mer än många konkurrenter. Även under Stand By har den mycket låg förbrukning (2,1W). Manualen är lättläst och på ljudnivån får den högsta betyg.
Positivt
-
Tar sig fram
Negativt
-
Dålig sugförmåga
-
Dålig navigering
-
Långsam och dyr
Hittar dåligt
Ytterligare är den är väldigt duktig på att ta sig fram trots bord- och stolsben eller hinder på upp till 2 cm höjd. Men där slutar det positiva sugförmågan är begränsad och inte bra någonstans. Navigeringen är mycket dålig den hittar enbart 20 % testhögarna.
Dyr
Utöver det dåliga resultatet så är den dyr. Cleanmate S800 klarar allt denna gör om inte bättre men för halva priset. Modellen är utdaterad och Miele måste komma med en uppföljare för att kunna vara kvar i robotdammsugare segmentet.
Billiga robotdammsugare – Kvalité?
Robotdammsugare går att köpa från 500-600kr upp till det tjugodubbla. Speglar priset skillnad i kvalitén?
Ja, mycket tydligt enligt flera tester.
Den billigaste robotdammsugaren Centurion RDE120 får enbart 23/100 poäng av Råd & Rön vilket är mindre än hälften av de i toppen. Överlag ges sämre betyg på dammupptagning på de billigare modellerna.
Detta oavsett om det gäller att dammsuga matta eller hårt golv. Även om någon enstaka modell kan få toppbetyg på enstaka punkter är det just stödförmågan som man bör titta på. Det är just där som de skiljer sig mest mot de dyrare modellerna.
Tre av de billigare robotdammsugarna var Dirt Devil Libero, Vileda RelaxCleaning och just Centurion RDE120. Av dessa fick Centurion robotdammsugare överlägset sämst betyg men var även överlägset billigast.
Källor
Tidningen M3
Sveriges ledamde tekniktidning. Testar utförligt flertal robotdammsugare.
Råd och Rön -kostar
Oberoende konsumenttidning som testar ett stort antal robotdamsugare.
Aftonbladet plus -kostar
Ledande kvällstidning gör omfattande tester på robotdammsugare. Uppdateras varje år.
Taenk.dk -Kostar
Danska motsvarigheten till Råd och rön. Har omfattande tester och noggranna på robotdammsugare.
Dinside.no
Norskt online magasin som har testat robotdammsugare på hinderbanna.
Trustedreviews.com
Internationell sida som testar och har expertomdömen för olika produkter. De har provat olika robotdammsugare här.